Over De Muzikantine

circle-4.png
circle-3.png

Daar zit muziek in.

De gemeente Horst aan de Maas heeft door de jaren heen honderden bands gekend. Sommigen bestonden maar kort, aan andere bands lijkt geen houdbaarheidsdatum te zitten. De muzikanten waren en zijn van alle leeftijden, maken alle soorten muziek met alle soorten instrumenten. Sommigen gaven Horst aan de Maas nationale bekendheid, zoals Rowwen Hèze, Heideroosjes en Afterpartees. Daarnaast bracht Horst nog diverse (inter)nationale solisten voort zoals René van Wegberg, Egbert Derix, Geert Keijsers en zeer recent Nienke Wijnhoven. 

Ongeacht de levensduur van hun band, hun muzieksmaak of bereik hebben al deze muzikanten éen ding gemeen: de muziek. 

Neem contact met ons op

De Muzikantine is verbinder, ontwikkelaar en facilitator 

van popmuziek in Horst aan de Maas.

Horst aan de Maas is hét Popdorp van Limburg, en De Muzikantine wil hier haar steentje aan bijdragen. Ontstaan uit initiatief van lokale muzikanten die de muzikale potentie van onze gemeente in zagen, is stichting De Muzikantine sinds 2015 actief. Volgens de Muzikantine verdient iedereen de optimale omstandigheden om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen, waardoor Horst aan de Maas zich op de kaart zet als Popdorp van Limburg. 

Ons doel? Verbinden, Ontwikkelen en Faciliteren. De Muzikantine verbindt muzikanten door hen actief samen te brengen in nieuwe en bestaande activiteiten. De Muzikantine ontwikkelt, op eigen initiatief of in samenwerking, educatief aanbod en buitenschoolse programma's. De Muzikantine faciliteert muzikanten en muziekonderwijs door het aanbieden van laagdrempelige en volledig ingerichte repetitie- en lesruimtes. 

people.png
bottle.png
doors.png

Bestuur Stichting De Muzikantine

Maak kennis met onze bestuursleden, of lees ons activiteitenplan op de volgende pagina!

Naar het Muzikantine-bestuur

circle-3.png
circle-4.png

Activiteiten

Stichting De Muzikantine wordt ondersteund door een drietal freelance projectmedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten - van concept tot uitvoering. De Muzikantine werkt deels vraaggericht. Muzikanten, organisaties of educatieve instellingen zijn welkom om hun muzikale uitdaging of idee voor te leggen. Indien dit past binnen de kernwaardes Verbinden, Ontwikkelen en Faciliteren, kunnen onze projectmedewerkers  mogelijk verder helpen! Elk jaar proberen we diverse disciplines aan bod te laten komen in onze jaarplanning zodat elke muzikant iets leuks heeft om naar uit te kijken.

Muzikantine-weekend
Waar het allemaal begon... In 2014 organiseerden Bram Jacobs en Joep van Wegberg, samen met enkele andere enthousiastelingen, het allereerste Muzikantine-weekend. Er was nog geen stichting, noch waren er muzieklokalen, maar na dit weekend zou Horst aan de Maas nooit meer hetzelfde zijn! Nou ja, er werd in elk geval een zeer belangrijke basis gelegd, waarop onze huidige organisatie is gevestigd. 
Elk jaar, in september, sluiten zo'n 30 muzikanten uit onze gemeente zich een heel weekend op in een viertal repetitielokalen. Ze hebben zich vooraf opgegeven, maar horen op vrijdagavond pas met wie zij een nieuwe band gaan vormen. Hun goal? Op zondag met twee spiksplinternieuwe songs het podium betreden. Dit weekend staat voor muzikaliteit, creativiteit, ontwikkeling en plezier. De kernwaarden Verbinden, Ontwikkelen en Faciliteren komen alle drie terug in dit weekend. Inmiddels heeft in 2022 de eerste MK Music Week plaatsgevonden, een uitbreiding van dit MK Weekend. 

Hubtower project
Veel leerlingen in Horst aan de Maas zijn er inmiddels mee bekend: de Hubtowers van De Muzikantine! Een Hubtower is eigenlijk een hele band in éen koffer op wieltjes. Een mobiele muziekstudio, die kinderen (en volwassenen!) in de gelegenheid stelt om op een laagdrempelige manier kennis te maken met (pop)muziek. Speciaal voor het primair onderwijs ontwikkelde De Muzikantine klassikale projecten. Gedurende een traject van enkele weken leren de leerlingen in een mum van tijd een bekend popnummer aan. Vaak wordt dit project afgesloten met een optreden voor de hele school of alle ouders. Ook zijn al diverse projecten op maat ontwikkeld voor en uitgevoerd op scholen rondom onze Hubtowers!