MK Meets: Carmen Achten

MK Meets: Carmen Achten

151951079_1725702724258168_3941794043243310253_n.jpg

Mk meets is hét platform om muzikaal Horst a/d Maas beter te leren kennen. 

Deze week in de meet: Carmen Achten!

Stel jezelf even voor!

Hoihoi, ik ben Carmen Achten (22 jaar) en woon in Meterik. Ik ben afgestudeerd als muziektherapeut en geef nu muziekles, met name pianoles. Het liefst en meest speel ik piano, maar met een gitaar of drumstel vermaak ik me ook prima. Daarnaast speel ik bugel bij de Fanfare Concordia in Meterik. Deze passie heb ik overgenomen van mijn ouders, die ook muzikaal zijn en altijd in de wereld van de blaasmuziek hebben gezeten.
Er is niet echt één muziekstijl waar ik me in verdiep. Op de piano vind ik klassiek en New Age (rustgevende) muziek leuk, omdat ik hier lekker bij kan ontspannen, maar op de gitaar speel ik weer graag popliedjes waar je bij kunt zingen.

Wat betekent muziek voor jou? 

Vroeger als kind kon ik altijd lastig slapen. Wat mij hielp was iedere avond muziek opzetten, onder andere van Bach. Hier werd ik rustig van. Daarnaast luisterde ik naar Piano Cascades van Dan Gibson en droomde ik altijd dat ik ooit ook zo mooi kon pianospelen. Toen ik deze stukken op een bepaald moment zelf kon spelen was ik zo trots.
Muziek biedt afleiding en geeft plezier op momenten dat het even tegenzit. Als ik muziek maak vergeet ik alles om me heen en vliegt de tijd. In de huidige coronamaatschappij is dat af en toe heel fijn.

Waarom denk je dat het belangrijk is dat mensen muziek maken, wat heeft muziek voor toevoeging?

Ik vind het mooi om te zien hoe mensen steun, troost en kracht halen uit muziek. Dit hoeft niet alleen te zijn bij muziek maken, maar ook al bij het luisteren ervan. Muziek maakt het stofje endorfine vrij in de hersenen, wat zorgt voor onder andere pijnverlichting en stemmingsverbetering. Daarnaast zorgt muziek luisteren voor het activeren van meerdere gebieden in de hersenen en leidt muziek maken zelfs tot het aanleggen van verbindingen tussen verschillende gebieden in de hersenen. Dit heeft onder andere te maken met dat muziek emotie met zich meebrengt en emotie is iets waar de hersenen zeer gevoelig voor zijn.
Al deze zaken samen zorgen er bijvoorbeeld voor dat demente ouderen opbloeien wanneer ze muziek horen, dat ze weer kunnen praten, verhalen vertellen en in sommige gevallen zelfs weer beter kunnen lopen.
(Zoek maar eens op Henry Alive Inside)
Ook zorgt muziek voor saamhorigheid. Muziek is de taal die iedereen spreekt. Je hebt vast wel eens ergens gestaan waar meerdere mensen samen zingen, bijvoorbeeld carnaval, een voetbalstadion of een concert. Dan zal je ook vast gemerkt hebben dat wanneer je met z’n alle zingt je je heel fijn en gelukkig voelt. Muziek creëert verbondenheid, iets wat we in deze coronatijd allemaal missen.  


Wat hoop je te bereiken in hetgeen wat je doet/met wat je hebt gestudeerd?

Ik hoop plezier te bieden aan iedereen die wilt leren muziek maken.
Het leren bespelen van een muziekinstrument kan best lastig zijn. De een gaat het wat gemakkelijker af dan de ander. Maar wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen en kinderen kunnen genieten van het leren muziek maken en dat ze het leuk vinden, in plaats van alleen maar heel goed willen worden.
Ik ben van mening dat we momenteel in een prestatiemaatschappij leven, wat veel mensen, maar ook al kinderen een hoop stress oplevert.
Muziek maken moet ontspannend zijn en plezier hebben hoort op 1 staan!
Ik wil dus graag bereiken dat mensen zichzelf kunnen zijn en kunnen uiten in de muziek. Dat ze net zo als ik even alles vergeten en plezier hebben in het bespelen van een instrument.

Wil je nog iets kwijt aan de muzikanten in Horst a/d Maas?

Ja dit spreekt eigenlijk voor zich: geniet van muziek maken!
Luister en maak veel muziek, vooral in deze coronatijd. Het zal je helpen je op te vrolijken of om te ontspannen.
Probeer ook eens andere mensen te helpen die zich eenzaam voelen. Stuur bijvoorbeeld een liedje uit de oude doos naar je opa/oma of schrijf een lied over je vrienden of familie.