MK Meets: Jop Dorris

MK Meets: Jop Dorris

image0 (1).jpeg

Mk meets is hét platform om muzikaal Horst a/d Maas beter te leren kennen. 

Deze week in de meet: Jop Dorris!

Stel jezelf even kort voor! 

Hi allemaal! Mijn naam is Jop Dorris, 25 jaar oud, woonachtig in Venlo en ik ben een singer-songwriter. Muzikaal houd ik mij met name bezig met het schrijven van liedjes binnen het country-genre. Al van jongs af aan speelt muziek een grote rol in mijn leven, hetgeen ook verklaarbaar is door de muzikaliteit van mijn ouders. De stijl waar ik van houd valt het best te omschrijven als rustige songwriter-country; denk aan artiesten als Willie Nelson, Luke Combs, Taylor Swift en zelfs bepaalde songs van John Mayer. 

 

Wat maakt jou anders dan andere muzikanten in Horst a/d Maas?

Lastige vraag! Ik denk dat iedere muzikant op zijn eigen manier zijn passie vertolkt in zijn eigen songs. Wat specifiek is aan mij als artiest is dat ik het heel belangrijk vind dat binnen songs de balans tussen catchy en te cheesy goed ligt. Vooral binnen de country draait het al vanuit vroeger (denk aan de songs van Hank Williams, Waylon Jennings en Conway Twitty) om pakkende teksten, welke vaak nog belangrijker zijn dan ´het deuntje´ op zich. Als songwriter wil je iets vertellen, iets overdragen, maar het wel in een dusdanig jasje gieten dat mensen het leuk of mooi gaan vinden. Zelf ben ik veel bezig met het uitwerken van mijn teksten terwijl melodieën zich vaak vanzelf vormen tijdens het proces. Met name in laid-back songs die een wat zwaardere of verdrietige boodschap hebben staat de tekst centraal. Je hebt dan ook niet veel meer nodig dan een enkele gitaar of piano en woorden die rechtstreeks uit je hart komen. In het licht van die visie probeer ik mijzelf als songwriter dan ook te profileren en presenteren.

 

Kun je iets vertellen over 'De Studio Roept' en wat je hoopt hier uit te halen?

Zeker! ´De Studio Roept´ is een project van het Poppodium Grenswerk in Venlo dat momenteel loopt. Na een oproep van Grenswerk op de sociale media hebben vele muzikanten zich aangemeld en een plan gepresenteerd over wat zíj zouden doen met een volledig weekend studiotijd. Ik ben een van de gelukkige muzikanten die is geselecteerd en daarmee een volledig opname-weekend krijgt inclusief alle heisa er om heen; denk dan aan de productie, het samenwerken met de producer, hulp bij de marketing etc. Ik heb er voor gekozen om in dit weekend twee songs van uiteenlopende aard te gaan opnemen. Zo gaat de eerste song een vrolijke, knallende country-single worden en de tweede song een slow-pulse pianoballad. Geluk versus verdriet, en dag versus nacht. Op deze manier wil ik mijzelf presenteren als veelzijdige songwriter en muzikant, hetgeen mijn eerste indruk zal vormen voor veel nog onbereikt publiek. Door de verlengde lockdown is het opnameweekend helaas (maar begrijpelijk) verplaatst, maar als het binnenkort eenmaal zo ver is zal ik er vol voor gaan.

 

Waar hoop je over 5 jaar te staan met je muziek? Wat heb je gedaan en ben je dan mee bezig?

Poeh, er kan veel gebeuren in vijf jaar. Persoonlijk hoop ik veel mensen bereikt te hebben met mooie songs en zeker mijn eerste album te hebben gemaakt. Ik zou graag Nederland kennis laten maken met country, een prachtig maar hier ondergewaardeerd genre. Het gaat mij niet om het feit of ik over vijf jaar duizend streams per jaar genereer of tien miljoen. Mijn intrinsieke doel is het raken van mensen, en mijn boodschap mensen aan het denken te laten zetten. Als ik op die manier binnen kom bij mensen, dan bereik ik mijn doelen vanzelf. En ja, het uitverkopen van Paradiso lijkt me ook niet vervelend 🙂.

Wil je nog iets kwijt aan de muzikanten in Horst a/d Maas?

Dit gaat heel cliché klinken, maar doe gewoon lekker waar jij gelukkig van wordt. Als jij heartbreak-songs wil schrijven dan moet je daarvoor gaan. Je hoeft geen feestmuziek te maken en feesttenten vol te krijgen bij de lokale kermis als dat niet jouw idee van muziek is. Er zijn genoeg muzikanten die met hun eigen unieke ding (Billie Eilish is het beste recente voorbeeld) de muzikale wereld veroveren. Persoonlijk heb ik ook een zwak voor ´sad' songs, maar ieder zijn ding. Ook is het belangrijk, en lastig, je niet te veel aan te trekken van iedereen om je heen. Ja, het is belangrijk wat mensen van je muziek vinden, maar het moeten dan wel mensen zijn die jij zelf ook belangrijk vindt. Als die ene pestkop van de middelbare school je uitlacht om je liedjes dan is dat maar zo. Luister ook goed naar wat er muzikaal gezien gebeurt in de liedjes die jij zo prachtig vindt. Waarom werkt dit ene refreintje? Waarom werkt dit mineur-akkoord in de bridge? Analyseer wat je idolen doen en ga zelf creatief aan de slag met je songs. En denk eraan, we doen dit allemaal om dezelfde reden: het genieten van muziek!