Mk Meets: Rob Zanders

Mk Meets: Rob Zanders

Rob Zanders.jpg

Mk meets is hét platform om muzikaal Horst a/d Maas beter te leren kennen. 

Deze week in de meet: Rob Zanders!

Mijn naam is Rob Zanders. Mijn muziekstijl is heel erg breed. Geboren in 1972 en mijn ouders woonden destijds bij opa en oma in Hegelsom. Daar werd vaak naar de Duitse tv gekeken, dus ik vermoed dat mijn interesse voor de Schlagers en de Volkstümliche Musik daar is ontstaan. Natuurlijk, toen ik in de tachtiger jaren begon te puberen en ik in Horst naar de Mavo ging, kwam er ook de interesse in de muziek uit die tijd.

Ik was niet echt fan van een specifieke groep zoals bijvoorbeeld U2, of de Dire Straits of zo maar ik vond diverse muziekstijlen wel leuk, Engelstalig, Rock, Nederlandstalig, en Limburgstalig dat begon op te komen. Janse Bagge uit Sittard hadden een top 40 hit met Sollicitere. Ze traden elk jaar op in zaal De Meulewiek in Meterik. Legendarische avonden, het water dreef langs de muren naar beneden... Ook Rowwen Hèze werd steeds populairder. In 1985 met “Niks Stront Niks. Ik zie ze nog zo voor me op het podium staan van Paaspop in de Vlies. Destijds in de Merthal omdat de oude Vlies was afgebrand en tijdelijk in deze hal onderdak vond. Ze speelden Engelstalige covers, maar bij de geboycotte carnavalshit Niks Stront Niks ging het dak eraf! Dat was wel echt kicken. Dat leek mij ook wel gaaf... In die tijd mocht ik daar heel kleinschalig ook aan proeven bij de net opgerichte Horster formatie Trade Mark. Hier heb ik een jaartje als zanger gefungeerd en mijn eerste podiumervaringen op mogen doen. 

Eind jaren tachtig verhuisde we naar Sevenum en ging ik daar bij het jongerenkoor. JKS stond voor Jongeren Koor Sevenum. Later werd dit Vocal Connexion, maar toen was ik al geen lid meer. Door het zingen bij het Jongerenkoor kwamen er weer andere muziekstijlen bij. Vertaalde liedjes uit de jaren 60 en 70 om in de kerk missen mee op te luisteren. Liedjes uit musicals werden omgeschreven om diensten mee op te luisteren of om te presenteren op jongerenkoren festivals. Zo kwam ik erachter dat ik zingen wel erg leuk vond. Het koor werd begeleid door een combo en af en toe mocht ik ook eens een solo zingen.

Via het Jongerenkoor belande ik bij Carnavalsvereniging d'n Êzelskop in de raad van 11. In 1997 bestond deze vereniging 44 jaar en er werd een revue geschreven voor deze gelegenheid. Samen met Tom van Dijck uit Sevenum schreven we hier twee liedjes voor. Een van de liedjes ging over een jongetje wat al twee keer was blijven zitten op de lagere school en vond dat hij ondertussen oud genoeg was om te kunnen gaan werken. Hij was toch niet slim genoeg om dokter te kunnen worden en had een paar goede handen gekregen om mee te werken. Dat was meer aan hem besteed. Dit jongetje mocht ik spelen in de revue en dit lied dus ook zelf zingen.

In 2001 vroegen de Mühltaler Musikanten of ik de zang van Peter Minkenberg over wilde nemen tijdens de zittingen van d'n Dreumel. Zij waren destijds de hofkapel van d'n Dreumel en speelden tijdens deze activiteiten en met de prinsenproclamatie. In 2004 was Margriet Hendriks uit Meterik gestopt als zangeres en moest er een nieuwe zangeres komen. Samen met o.a. Anja Geurts zong ik toentertijd ook bij Ten 4 Two. Een formatie die bestond uit een combo met driestemmige zang door een groepje dames en heren. Destijds luisterden wij veel huwelijksvoltrekkingen muzikaal op. Anja wilde wel meezingen met de Hofkapel maar niet alleen, of ze iemand mee mocht nemen naar de eerste repetitie . Dat was prima, en zo kwam ze met haar schoonzusje Judith Geurts naar de repetitie in het Kruuspunt in Meterik.

Daar gingen we met z'n drieën aan de slag met de Mültaler voor onze eerste gezamenlijke uitvoering, de prinsenproclamatie 2004 in de Merthal. Deze avond zullen we nooit vergeten. Met o.a. de hits “Heb je even voor mij” van Frans Bauer en “Höf de glazer in de Loch” kregen we de hele Merthal op de kop. Waat en fieëst!! Dat smaakte naar meer. Helaas was 't feest van korte duur. Door problemen in de bezetting moesten de Mühltaler noodgedwongen stoppen, en zo waren we na één optreden onze begeleidingsband kwijt. En dit terwijl wij met z'n drieën zo'n goede chemie samen hadden... In de zomer van 2004 werd mijn moeder 50 en zij had ons optreden gemist bij d'n Dreumel. Toevallig had ik een paar muziekbanden liggen en ik vroeg of Anja en Judith geen zin hadden een paar liedjes mee te zingen op mam haar feest. Volmondig zeiden ze ja en weer kregen we de tent op de kop. Mijn neef John Hagens, lid van de organisatiecommissie van d'n Dreumel, was ook op het feest en vroeg of wij de opening van het carnavalsseizoen niet op wilde luisteren tijdens Dreumel Alaaf in de zaal van Van Heyster. (Zaal de Lange). Tuurlijk, alleen nog een naam... Niet meer met de Mühltaler, Da ma zoeë... De nieuwe naam was geboren.

Van 2004 tot midden 2014 heb we zo samen met Anja en Judith in Limburg, Brabant tot zelfs in München tijdens het Oktoberfest op het podium gestaan. In 2013 gaven Judith en Anja aan te willen stoppen en zijn we samen opzoek gegaan naar twee nieuwe zangeressen. In 2014 volgde Danielle van Helden en Sharon Suiker hun op. Tot juni 2018 heeft Da ma zoeë in deze samenstelling opgetreden en daarna is het gestopt. In 2020 mocht ik nog een carnavalsseizoen terug het Dreumelpodium op als invaller bij de huidige Dreumelband om Michiel te vervangen omdat hij elk moment vader kon worden rond de zittingsavonden en Prinsenprocalamtie. Weer even terug waar het echte werk begon, en nu samen zingen met Joske van Wegberg- Peeters. Erg toffe tijd.

In 2018 bestond voetbalvereniging Sparta’18 in Sevenum 100 jaar. Rob daor mos dich zinge, zei de organisatie van het jubileumsfeest. Maar Rob had geen act meer. Tijdens mijn lidmaatschap van de Raad van 11 in Sevenum waren Elke Verrijth en Trudie Saris dansmarietjes van de prins en hadden we op de bruiloft van een van de raadsleden samen opgetreden. Zal ik hun, samen met de zus van Elke, Kim vragen of zij mee willen doen. Zo gebeurde het. Een aantal kneiter Schlagers uit de jaren 70 werden ingestudeerd en de ZDF Superstars waren geboren. Sevenum won in dat jaar ook het OLS en Tren zag ons optreden bij Sparta. Willen jullie het OLS lied niet inzingen en brengen tijdens het OLS? Natuurlijk!! En zo werden we ook nog een jaar Rob en de Bölkes in 2009... en zongen we het OLS lied “Weej zeen os in ZaerUM”. Inmiddels zijn we diverse optredens verder. De dames vinden optreden kei ruig, maar het moet niet te veel worden... Dan regelen we dat zo. Want er is nog iemand met wie ik op pad kan. Samen met Janneke Saris uit Hegelsom hebben we in 2019 en 2020 al diverse podia onveilig gemaakt met Deutsche Stimmungsmusik. Van Bernkastel aan de Moezel tot aan Deurne. We hebben elkaar leren kennen via de fanfare van Hegelsom. Samen Hegga Symphonica gepresenteerd en mee gezongen en auf Deutsch in Bernkastel de optredens van Muziekvereniging Hubertus tijdens de concertreizen aan elkaar gepraat en een aantal liedjes mee gezongen.

Afgelopen jaar hebben we samen met Star licht en geluid De “Rob und Janneke’s Biergartenshow” ontwikkeld en daar zijn we tijdens de Corona versoepelingen diverse terrassen mee afgegaan. Het geluid in een oud VW busje en Harrald is dan onze Kapelmeister. Hopelijk is er komende maanden weer een en ander mogelijk. Er is niets zo mooi als mensen amuseren met je hobby!

Wat ik iedereen die muziek maakt mee wil geven is dat je vooral die muziek moet maken waar je zelf je hart hebt liggen. Niets van aantrekken wat een ander er van vindt. Dat heb ik ook altijd gedaan. Er is vaak genoeg tegen mij gezegd, maar Rob, hoe kun jij die Duitse kneut toch leuk vinden.Fantsistisch vind ik die ‘kneut’! Het allermooiste is als die mensen die je dat gevraagd hebben, recht voor je neus als je op het podium staat die Duitse kneut keihard mee staan te zingen.