Educatie

Muziek draagt veel bij in de sociale vaardigheden en heeft een positief effect op de intelligentie. Voor startende muzikanten, maar ook professionele muzikanten is het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Vooral stimuleren dus! 

De Muzikantine heeft onderwijs hoog op het takenlijstje staan. Vooral met het oog op kinderen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn er al aan gewijd. En ze komen allemaal tot de conclusie dat zelf muziek maken het IQ van kinderen verhoogd. Maar hoe oud je ook bent... je bent nooit oud genoeg om te leren! Beginners of gevorderd, er is altijd ruimte voor ontwikkeling en daar helpen wij graag bij! De Muzikantine organiseert verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de muzikale ontwikkeling van Horst aan de Maas. In onze visie is de kennismaking met (pop)muziek een vast onderdeel van de leerlijn in het onderwijs. Er zijn een aantal vaste educatie projecten die we aanbieden op scholen. Hieronder lees je er meer over wat wij doen binnen het onderwerp onderwijs!
 

Muziekles
Onze 3 repetitie ruimtes in Cultureel centrum t' Gasthoes in Horst worden mede gebruikt door particuliere docenten om hier hun muzieklessen te geven. Onder het kopje 'ONS NETWERK' vind je alle docenten met daarbij de lesdagen. Mocht je gewenste tijd er niet tussen staan? We vinden altijd een geschikte oplossing! Ben je zelf docent en wil je ook lesgeven bij De Muzikantine? Ook dan kan je contact opnemen met Richard Kleuskens om de mogelijkheden te bespreken! 

Muzikantine_Still010.png
Onderwijs

Voortgezet Onderwijs
De Muzikantine is ook beschikbaar als partner in het muziekonderwijs. Een medewerker van De Muzikantine kan meedenken in de opzet van nieuwe lesprogramma's, eenmalige muziekprojecten of om een specifiek aanbod in te richten. Daarnaast is ook invulling op maat mogelijk, in overleg met de sectie Muziek of schooldirectie. Zo maak je kennis met de activiteiten en workshop- aanbod van de Muzikantine.

circle-2.png
hexagon.png

De Hubtower
Het klaslokaal wordt verandert in een futuristisch muzieklab waar elektronische sounds & beats hand in hand gaan met vocals, gitaren en bas - en dat in een mum van tijd! De Hubtower is een mobiele muziekstudio, een hele band in een koffer op wieltjes, waarmee leerlingen op een unieke manier samen muziek kunnen maken.
Het ‘Hubtower’ project draagt bij aan het vermogen tot creatief denken. Daarnaast worden de samenwerkings- en communicatievaardigheden ontwikkelt. Muziek is van invloed voor de sociaal- emotionele ontwikkeling van een kind, zijn zelfbewustzijn en het vormen van persoonlijkheid. Door middel van muziek kan je jezelf uitdrukken. Bij talentontwikkeling binnen het onderwijs is muziek niet weg te denken. De Hubtower is voor veel kinderen de eerste kennismaking met instrumenten voor popmuziek, op laagdrempelige wijze.
De Muzikantine heeft de afgelopen schooljaren al met diverse basisscholen in Horst aan de Maas samengewerkt om voor onder- en bovenbouw muziekonderwijs te verzorgen. Het ‘Hubtower’ project wordt vormgegeven door een projectmedewerker van De Muzikantine, in overleg met de betreffende docent of afdelingsleider. We richten ons binnen dit project met name op leerlingen van het primair onderwijs. Specifiek willen we het Hubtower-project aanbieden aan de groep 7 en 8. Aan elk project wordt een eindpresentatie gekoppeld, liefst in combinatie met andere klassen of een lokaal evenement. Zo kunnen de leerlingen een heuse show weggeven aan het einde van dit project!

Ukelele Workshop
Het enthousiasme voor de ukelele is terug en booming!
Zie jij het al voor je? Allemaal een minigitaartje in de handen! Met deze workshop gaat dat echt gebeuren! In de workshop(s) maak je kennis met dit grappige en veelzijdige muziekinstrument. Jullie gaan onder begeleiding dit leuke kleine snaarinstrument leren spelen in onze ukelele workshop. Niet een muzikaal talent? Iedereen kan het, let maar op. Het is een van de makkelijkste instrumenten om in korte tijd te leren spelen. Dat gaat trouwens wel makkelijker zonder lange nagels! Je leert hoe je de ukelele vast moet houden, hoe deze te stemmen is en dan ga je snel aan de gang om bekende popliedjes te spelen op de ukelele. De workshop is bestemd voor iedereen, ook als je geen ervaring of kennis met muziek of muzieknoten hebt of als denkt dat je niet genoeg aanleg hebt voor muziek! Onze docenten zijn aan de slag gegaan om deze workshops voor jullie voor te bereiden, aanpassen naar jullie eigen wensen zijn zeker mogelijk.

circle-2.png
hexagon.png
Muzikantine_Still018.jpg

Keyboard Workshop
Het keyboard is een elektrische variant van de piano. In de workshop ga je aan de slag met sounds, ritmes en akkoorden! Het keyboard klinkt op zichzelf goed, maar ook samen met andere instrumenten. Samenspel is een groot onderdeel van de workshop. In bijna alle genres komt een keyboard voor en daardoor is het misschien wel het meest universele instrument van de wereld! In de moderne popmuziek is dit instrument zelfs niet meer weg te denken. Jong en oud kan ermee aan de slag. En zelfs bladmuziek leren lezen is mogelijk! Tijdens de keyboard workshop zal je popnummers leren spelen. Verder gaan we aan de slag met het overbrengen van de emotie van het lied. Met daarbij de focus op de juiste noten, timing, dynamiek en techniek. De workshop is bestemd voor iedereen, ook als je geen ervaring of kennis met muziek of muzieknoten hebt of als denkt dat je niet genoeg aanleg hebt voor muziek! Het is mogelijk om de workshop aan te passen naar jullie wensen. 

Workshops
De Muzikantine organiseert regelmatig muzikaal educatieve evenementen. Denk aan bijvoorbeeld ‘Het Muzikantine-weekend’.In het voor- en najaar organiseren we eenmalige workshops voor muzikanten en muziekliefhebbers.  Je kan denken aan workshops als songwriting, stage performance, home recordings, improvisatie, bandcoaching, zangworkshops, dj-workshops. Daarnaast is er veel ruimte voor verdieping in de omgang met diverse instrumenten. Wil je weten welke workshops nog gaan komen? Ga dan naar het kopje ‘AGENDA’. Zie je er iets leuks tussen staan, meld je dan snel aan!

Het aanbod van workshops wordt elk jaar vernieuwd en is opgezet met betrekking tot de nieuwste trends en ontwikkelingen. Input is hierbij van harte welkom! Heb jij nog een idee voor een workshop die De Muzikantine mist? Of heb je zelf een uniek aanbod? We horen het graag!

Yes, ik denk graag mee over het workshop-aanbod!